Skip to content

کلاهبرداری های مرسوم رمزارزها ؛ وضعیت رمزارزها در ایران

تاریخ: ۱۴۰۱/۰۳/۲۸
زمان مطالعه: 15 دقیقه
نویسنده: Posted bymina jahanbakhshi

برای دانستن وضعیت امروز رمزارزها و کلاهبرداری های مرسوم رمزارزها، ابتدا لازم است کمی درباره تاریخچه‌ی این حوزه‌ی پر طرفدار بدانیم. ایده‌ی رمزارزها برای اولین بار در اواخر دهه 80 میلادی شکل گرفت. به طور مختصر، شکل کلی ایده وجود ارزی بود که می‌توانست به طور غیر قابل ردیابی و به شیوه‌ای منتقل شود که وابسته به نهادهای متمرکز مالی مانند بانک‌ها نباشد. در سال 2018 این ایده به شکلی که امروز ما آن را میشناسیم در قالب بیت کوین توسط ساتوشی ناکاموتو اجرا شد. ناکاموتو با معرفی بیت‌کوین به دنیا، شبکه‌ای ممتاز و غیر متمرکز را شکل داد که فارغ از هر نهادی شروع به فعالیت کرد.

با گسترش شبکه‌ی بلاکچین و همه گیر شدن رمزارزها، نیاز به داشتن بستر مالی غیر متمرکز برای افراد و دولت‌ها بیشتر شد و در همین حال قوانین بازدارنده برای کلاهبرداری های مرسوم رمزارزها شکل گرفت. چرا که این عدم تمرکز بسیاری از مشکلات شبکه‌های مالی را برطرف کرده و ویژگی‌های منحصر بفردی را ارائه می‌کند که برای کسب اطلاعات بیشتر در این باره می‌توانید به مقاله‌ی فناوری بلاک چین چیست؟ مراجعه کنید.

وضعیت رمزارزها در ایران

ایران نیز همراه با باقی کشورها، دنیای رمزارزها را شناخته و لزوم استفاده از این شبکه‌ی مالی گسترده را درک کرد. بررسی وضعیت رمزارزها در ایران نشان می‌دهد که شناخت گسترده‌ای در سطح اجتماع در رابطه با کریپتوکارنسی شکل گرفته و کاربران زیادی در این زمینه سرمایه گذاری کرده اند. فعالیت گسترده در حوزه رمزارزها مانند خرید و نگهداری، معاملات و یا استخراج با خود کلاهبرداری های مرسوم رمزارزها را به دنبال آورد.

رمزارزها در ایران

برای مطالعه‌ی کامل در زمینه قوانین و مقررات مرتبط با حوزه رمزارز و بلاکچین می‌توانید به آدرس سایت انجمن بلاکچین ایران مراجعه کنید. امروزه در تمامی روش‌های سرمایه گذاری در این حوزه، با کلاهبردارانی مواجه هستیم که خلاقانه ترین روش‌ها را در راستای مقاصد خود بکار می‌گیرند. بنابراین برای موفق بودن در این زمینه لازم است تا بسیار هوشمندانه رفتار کرده و مفهوم عدم تمرکز و دارایی شخصی را به خوبی درک کنیم.

بررسی وضعیت استخراج رمزارزها

ایران استخراج بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال را برای کاهش فشار بر زیرساخت‌های انرژی کشور ممنوع اعلام کرده است. استخراج رمزارزها فقط با مجوزهای لازم و تحت شرایط خاصی در کشور ما امکان پذیر است. دولت ایران از نظر ایدئولوژیک با این فعالیت مخالفتی ندارد. وزارت صنعت، معدن و تجارت در سالهای اخیر بیش از 1000 مجوز برای مزارع استخراج ارزهای دیجیتال صادر کرده است. برای جلوگیری از کلاهبرداری های مرسوم رمزارزها نیز قوانین بازدارنده‌ای وضع شده تا کلاهبرداری در این حوزه به حداقل ممکن برسد.

وزارت نیرو، سازمان انرژی های تجدیدپذیر و بهره‌وری انرژی تلاش می‌کنند تا با دعوت از بخش خصوصی برای کمک به توسعه و ساخت نیروگاه‌های تجدیدپذیر با ظرفیت روزانه 10000 مگاوات استخراج رمزارز، وابستگی این صنعت به سوخت‌های فسیلی را کاهش دهد؛ اما مشکل پیش رو در کنار اجرای تحریم‌ها علیه ایران، این است که برای دستیابی به هدف احداث نیروگاه‌های تجدیدپذیر نیازمند تخصص و سرمایه‌ های سنگین هستیم. ساخت نیروگاه تنها بخشی از مشکل را برطرف می‌کند. چالش بزرگتر انتقال انرژی تجدیدپذیر از محل تولید به مناطق مختلف است.

کلاهبرداری استخراج رمزارز

کلاهبرداری در استخراج

کلاهبرداری های مرسوم رمزارزها در شاخه‌ی استخراج این ارزها در قالب Cloud Mining در ایران شکل گرفت. در این روش به شخص پیشنهاد میشود که با پرداخت مبلغ، بدون داشتن دستگاه ماینر در سود حاصل از ماینینگ یک فارم شریک شود. این طرح پانزی به گونه‌ای است که سود حاصل از سرمایه گذاری افراد در واقع از محل نگهداری مبالغ تامین می‌شود؛ در واقع مزرعه‌ی استخراج وجود خارجی ندارد. بنابراین مهم است که اگر قصد سرمایه‌گذاری در این شاخه را دارید، به دنبال شرکت‌های معتبری باشید که مجوزهای لازم را دارا بوده و شفافیت کافی در روند انجام کار دارند.

خرید و نگهداری رمزارز

معاملات و خرید و فروش رمزارزها هنوز در کشور ایران به رسمیت شناخته نشده‌اند. تا به امروز در قوانین رسمی کشور هیچ قانونی در رابطه با مجاز یا غیر مجاز بودن استفاده از بیت‌کوین یا سایر رمزارزها تبیین نشده است. بانک مرکزی به دفعات ورود رمزارزها را به عرصه‌ی پرداخت ممنوع اعلام کرده است. اما این ممنوعیت شامل نگه داری و خرید رمزارزها نیست و فقط اجازه ورود رمزارزها به چرخه‌ی پرداخت‌های کلان در کشور صادر نشده است. اما قانون با کلاهبرداری های مرسوم رمزارزها مقابله می‌کند.

کلاهبرداری خرید رمزارز

طرح‌های کلاهبرداری در خرید و فروش رمزارز

در بررسی کلاهبرداری های مرسوم رمزارزها، طرح‌های پانزی جزو متداول ترین روش های کلاهبرداری های مرسوم رمزارزها به شمار می‌روند. به این شکل که شرکت کنندگان در این طرح‌ها با گرفتن وعده‌ی سودهای کلان برای ورود به این سرمایه گذاری ترغیب می‌شوند. مانند تمام کلاهبرداری ‌های هرمی که تابحال درباره آنها شنیده ایم یا با آن‌ها مواجه شدیم، در اینجا هم برای بقا پروژه نیازمند ورود اعضای جدید است و در غیر این صورت از هم پاشیده می‌شود.

همچنین در روند خرید و فروش، به دلیل نداشتن اطلاعات و دانش کافی در این زمینه، افراد بسیاری در دام کلاهبرداری های مرسوم رمزارزها گرفتار شده‌اند. پروسه‌ی خرید و فروش ارزهای دیجیتال شاید برای بعضی افراد، کاری سخت باشد. از این رو فرد با اطمینان و بدون مطالعات کافی برای خرید و فروش به اشخاصی که به دنبال فرصت هستند اعتماد کرده تا برای آن‌ها خرید و فروش را انجام دهند. مهم است که بدانید، اگر اطلاعات مالی خود اعم از محل نگهداری اموال، میزان دارایی‌ها، شناسه کاربری و رمزهای عبور را در اختیار هر شخص غیر از خودتان قرار دهید، راه را برای کلاهبرداران باز کرده‌اید. افرادی زیادی به همین طریق دارایی های خود را از دست داده‌اند.

کلاهبرداری های مرسوم رمزارزها

بزرگترین کلاهبرداری ها در زمینه‌ی ارزهای دیجیتال در سال 2022 را می‌توان به دسته‌های زیر بخش کرد:

کلاهبرداری های مرسوم رمزارزها

  1. وب سایت‌های جعلی و تلاش برای فیشینگ از طریق جعل هویت: رایج ترین روش کلاهبرداری از طریق ایمیل‌های فیشینگ برای ادعای داشتن نمایندگی صرافی‌های معتبر.
  2. کلاهبرداران امنیتی و پشتیبانی فنی به واسطه‌ی جعل هویت تلفنی: در اختیار گرفتن تلفن‌های پشتیبانی جعلی برای مبادلات ارزهای دیجیتال، کیف پول‌ها با برنامه‌ها
  3. حمله مرد میانی (MITM): این روش را می‌توان به عنوان حمله سایبری در نظر گرفت که می‌تواند زمانی رخ دهد که از یک شبکه اینترنت عمومی استفاده می‌کنید.
  4. ایردراپ و هدایا در قالب ارزهای دیجیتال در شبکه‌های اجتماعی: انتشار اسکرین شات‌های جعلی از هدایای بیت کوین جعلی در شبکه‌های اجتماعی از سوی ربات‌ها برای دریافت اطلاعات هویتی و مالی کاربران
  5. سرمایه گذاری بیت کوین و کلاهبرداری در فرصت‌های تجاری: اطلاعات به دست آمده نشان می دهد کاربران آمریکایی بیش از 80 میلیون دلار از طریق سرمایه گذاری در طرح‌های پانزی توسط کلاه برداری های مرسوم رمزارزها در طول آخرین دوره صعودی بیت کوین از دست داده اند.

سخن آخر

مشارکت و سرمایه گذاری در حوزه‌ی رمزارزها فرصتی تازه و هیجان انگیز است. اما برای رسیدن به سود نیاز به شناخت کافی از بازارهای مالی، آموزش کافی در مورد ساز و کار این بازار، رعایت قوانین و مقررات وضع شده و رعایت حریم شخصی است. ورود به حوزه رمزارزها مانند هر کسب و کار دیگری دانش و اطلاعات کافی نیاز دارد تا سرمایه‌ی شما به دست کلاهبرداران نیفتد و اسیر کلاهبرداری های مرسوم رمزارزها نشوید. امیدواریم که این مقاله به قدر کافی برای شما مفید بوده باشد. در صورت داشتن سوال و نیاز به اطلاعات بیشتر همکاران ما در بخش پشتیبانی آماده پاسخگویی به شما هستند.

سوالات متداول درباره کلاهبرداری های مرسوم رمزارزها

انواع کلاهبرداری از طریق رمزارزها چیست؟

ارائه هرگونه اطلاعات حساب به روش‌های رایج کلاهبرداری مانند: ارسال ایمیل ها و پیام های جعلی، دعوت نامه نظرسنجی با وعده اهدای جایزه، وبسایت‌های مشابه اصل اما جعلی، صفحات غیر مرتبط با آدرس مشابه اصل در شبکه‌های اجتماعی.

شایع‌ترین روش‌های کلاهبرداری در بازار رمزارزها کدامند؟

سرقت از طریق بدافزار، سپردن ساخت کیف پول به اشخاص غریبه، ارزهای دیجیتال رایگان و فروش توکن‌های بی ارزش، پیروی از تحلیل گران قلابی و کلاهبرداران

چگونه از کلاهبرداری در حوزه رمزارزها جلوگیری کنیم؟

روی لینک های ناشناخته کلیک نکنید. آدرس الکترونیک شرکت های معروف را به خوبی بشناسید. کسب و کارها هرگز برای دریافت پول به شما ایمیل یا پیام در شبکه‌های اجتماعی نمی‌دهند. اطلاعات حساب خود را در اختیار هیچ کسی قرار ندهید.

UP