Skip to content

معرفی پروتکل لایه دوم بیت کوین به نام Ark

تاریخ: ۱۴۰۲/۰۵/۲۳
زمان مطالعه: 15 دقیقه
نویسنده: Posted bymina jahanbakhshi

بیت کوین همواره به دلیل برخی مشکلات سیستمی و ساختاری مورد انتقاد کارشناسان قرار می‌گیرد. پروتکل لایه دوم بیت کوین به نام Ark قصد دارد؛ چالش‌های مقیاس پذیری و مشکلات ناشی از محدودیت‌های درون شبکه‌ای را به حداقل میزان ممکن برساند. هدف پروتکل Ark، ایجاد یک سیستم پرداخت قابل اطمینان و مقیاس پذیر است. تعامل بیشتر این پروتکل با شبکه لایتنینگ به فراگیری بیشتر بیت کوین در جوامع جهانی کمک می‌کند.

لایتنینگ به عنوان سیستم پرداخت همتا به همتا تراکنش‌ها را بسیار سریع ثبت و مدیریت می کند. اما تراکنش‌های شبکه لایتنینگ نیز، در زمینه مقیاس‌پذیری با چالش‌هایی مواجه است. پروتکل Ark علاوه بر سازگاری با شبکه لایتنینگ، تکمیل کننده آن است. در ادامه پیش از معرفی پروتکل لایه دوم بیت کوین به نام Ark، چالش‌های شبکه لایتنینگ را بررسی می‌کنیم؛ با ویراماینر همراه باشید.

چالش های شبکه لایتنینگ

خواسته‌ای که عموم کاربران از شبکه لایتنینگ دارند؛ ایجاد بستری برای انجام سریع، آسان و ارزان تراکنش‌ها است. استفاده از شبکه لایتنینگ در حال حاضر پیچیدگی‌های خودش را دارد. در ادامه این چالش‌ها و محدودیت‌های شبکه لایتنینگ را با جزئیات بیشتر مورد بررسی قرار می‌دهیم.

مدیریت کانال و قفل شدن دارایی

کاربران برای استفاده از خدمات شبکه لایتنینگ باید مبلغ مشخصی را در حساب خود قفل کنند. ارزش تراکنش مورد نظر کاربران نباید بیشتر از مبلغ قفل شده در بستر شبکه لایتنینگ باشد. بنابراین برای استفاده از قابلیت‌های شبکه لایتنینگ میزان مشخصی نقدینگی در حساب فرد مورد نیاز است. همین موضوع فعالیت در شبکه لایتنینگ و فرآیند مدیریت کانال‌ها را پیچیده می‌کند.

محدودیت درون زنجیره ای

کاربران برای انجام تراکنش در شبکه باید کانال اختصاصی خودشان را داشته باشند. به عنوان مثال تنها در صورتی قادر به ارتباط و انتقال دارایی به هزار نفر خواهید بود که هزار تراکنش درون شبکه‌ای در لایتنینگ انجام داده باشید. چنین ساختاری ثبت تراکنش در شبکه لایتنینگ را چالش برانگیز می‌کند.

محدودیت دریافت دارایی

در شبکه لایتنینگ دریافت دارایی به صورت آفلاین امکان‌پذیر نیست. همین موضوع ضعف بزرگی در سیستم شبکه لایتنینگ محسوب می‌شود. پروتکل Ark سعی دارد سیستم کنونی را ارتقاء دهد.

معرفی پروتکل لایه دوم بیت کوین به نام Ark

پروتکل لایه دوم بیت کوین به نام Ark، انجام تراکنش‌های غیر حضانتی در بستری امن، ارزان و مقیاس پذیر را ممکن کرده است. این پروتکل با کاهش محدودیت‌های درون شبکه‌ای و کوین میکسینگ خودکار توانسته بسیاری از مشکلات و چالش‌ها را برطرف کند.

پروتکل Ark به عنوان راه حل لایه دوم با استفاده از مدل اشتراکی UTXO، علاوه بر افزایش میزان مقیاس پذیری، یک سیستم پرداختی ناشناس و برون زنجیره‌ای (Off-Chain) را به وجود آورده است. مدیریت این سیستم پرداخت به کمک سرویس Ark Service Provider که به اصطلاح ASP هم نامیده می‌شود؛ امکان‌پذیر شده است.

در حالت کلی، پروتکل لایه دوم Ark، شباهت زیادی با شبکه لایتنینگ دارد. در واقع این پروتکل لایه دوم بیت کوین، محدودیت‌های درون شبکه‌ای در زمینه قفل کردن دارایی و ضرورت ایجاد ارتباط بین فرستنده و گیرنده را حذف کرده است. پروتکل Ark با استفاده از UTXO پرداخت‌های ناشناس، مقیاس‌پذیر و برون شبکه‌ای ایجاد می‌کند.


بیشتر بخوانید: فناوری بلاک چین چیست؟ تکنولوژی بلاک چین و تاریخچه آن


راهکار پروتکل Ark برای رفع مشکلات سیستم پرداخت بیت کوین

در پروتکل Ark، کاربران هنگام انجام تراکنش به صورت مستقیم با ASP کار می‌کنند. سرویس ASP  در مقایسه با Lightning Service Provider ساختار پیچیده‌تری دارد. توسعه‌دهندگان این پروتکل با ارتقاء زیرساخت، فرآیند ثبت تراکنش در شبکه را تا حد قابل توجهی برای کاربران آسان کرده‌اند. در این ساختار، ASP وظیفه مدیریت نقدینگی را بر عهده دارد.

تمام تبادلات شبیه به تراکنش‌های درون شبکه‌ای انجام می‌شوند. پرداخت‌ها به واسطه مدل اشتراکی UTXO با کارمزد بسیار ناچیز به ثبت می‌رسند و امنیت لازم برای تراکنش‌ها به کمک میکسر فراهم می‌شود. امکان قفل شدن مبلغ بالایی از دارایی دیجیتال در پروتکل Ark وجود دارد؛ اما پروتکل Ark این دارایی قفل شده در کانال‌های شخصی ذخیره و نگهداری نمی‌کند. البته فرآیند نهایی شدن پرداخت معمولا چند ثانیه طول می‌کشد. در واقع سرویس ASP طی این بازه زمانی وظیفه سازماندهی میکسر و جمع‌آوری تراکنش‌ها را بر عهده دارد.

بررسی نحوه عملکرد پروتکل لایه دوم Ark

همانطور که پیش‌تر هم گفته شد؛ پروتکل لایه دوم Ark تغییراتی در شبکه لایتنینگ به وجود آورده است. این پروتکل لایه دوم دقیقا چگونه عمل می‌کند؟ کاربران برای استفاده از پروتکل Ark چه فرآیندی را طی می‌کنند؟ کاربران در ابتدا با اتصال به سرویس ASP، دارایی‌های دیجیتال خود را از UTXO به vTXO تبدیل می‌کنند. این فرآیند اصطلاحا Lifting نامیده می‌شود. تبدیل بیت کوین درون زنجیره‌ای به بیت کوین برون زنجیره‌ای از لحاظ مفهومی به شبکه لایتنینگ شباهت دارد.

کاربران می‌توانند به صورت یک جانبه از Ark خارج شوند و با عرضه vTXO خود، UTXO دریافت کنند. برای درک بهتر این فرآیند تصور کنید که آلیس می‌خواهد مبلغی را به حساب باب منتقل کند.

مرحله اول ؛ Lifting

آلیس در قدم اول باید دارایی دیجیتال خود را Lift کند. در واقع این مرحله یک تبدیل خودکار است. سرویس ASP با دریافت UTXO و کارمزد، vTXO را به حساب شما منتقل می‌کند. ارزهای دیجیتال UTXO بسیاری از کاربران طی تراکنش مشخصی به نام Pool TX با یکدیگر ترکیب می‌شود. در نتیجه این اتفاق، علاوه بر یک UTXO اشتراکی، شاهد ایجاد vTXOs برون زنجیره‌ای آلیس و دسته مشخصی از کاربران هم خواهیم بود.

پروتکل لایه دوم Ark

 

 

مرحله دوم ؛ پرداخت

در این مرحله آلیس به کمک سرویس ASP، دارایی دیجیتال خود را در قالب vTXO به حساب باب منتقل می‌کند. آلیس برای نهایی کردن پرداخت تنها آدرس کیف پول باب را نیاز دارد. سرویس ASP به اطلاعات دارنده اصلی vTXO دسترسی ندارد و vTXOهای ناشناس بعد از ترکیب کاملا اتفاقی دارایی‌های دیجیتال به وجود می‌آیند. در ساختار هوشمندانه Ark با اینکه سرویس ASP اطلاعات دقیقی از دارنده اصلی vTXOs ندارد؛ تنها تعداد مشخصی از کاربران می‌توانند ادعای مالکیت داشته باشند.

به بیان ساده‌تر، ASP بدون در نظر گرفتن هیچ اطلاعات و ترتیب خاصی، عملیات کوین میکسینگ را انجام می‌دهد. در این ساختار، باب حتی اگر آفلاین باشد؛ دارایی دیجیتال مورد نظر را دریافت می‌کند. در واقع به محض انجام انتقال، با دارنده اصلی آن است و هیچ محدودیتی در زمینه ارسال دارایی به فرد دیگر و انتقال آن به درون زنجیره وجود نخواهد داشت.

پروتکل Ark

بررسی جزئیات پروتکل لایه دوم Ark

برای درک بهتر شما باری دیگر عملکرد پروتکل لایه دوم Ark به صورت مرحله به مرحله بررسی می‌کنیم. همانطور که گفته شد؛ آلیس قصد دارد با پروتکل Ark مبلغی به حساب باب منتقل کند.

نصب و راه‌اندازی کیف پول

آلیس باید یک کیف پول Ark را راه‌اندازی و npub (کلید عمومی) ایجاد کند. در ادامه پردازش تراکنش آلیس به محض انتخاب ASP بین چندین سرویس‌ موجود، شروع می‌شود.

پروتکل لایه دوم بیت کوین به عنوان Ark

تامین وجه

حالا آلیس باید مقدار دارایی دیجیتال مورد نظر خود را به کیف پول منتقل کند. در واقع او بعد از برداشت UTXO درون زنجیره‌ای، ارز دیجیتال را به Ark انتقال می‌دهد. سرویس ASP بعد از دریافت چندین درخواست Lifting، یک Pool Transaction ایجاد می‌کند. این Pool Transaction با تجمیع UTXO، کاربران در یک UTXO مشترک می‌سازد. سرویس ASP و کاربران، دارندگان اصلی این UTXO اشتراکی هستند. در واقع سرویس ASP به صورت مداوم Pool Transaction را انجام می‌دهد. آلیس هم قطعا در لیست یکی از این تراکنش‌ها قرار می‌گیرد.

تمام Pool Transaction ها به صورت خودکار انجام می‌شوند. سرویس ASP در این مرحله یک PSBT (فایل تراکنش) می‌سازد که اطلاعات مربوط به کاربر در آن ثبت شده است. کاربران و سرویس ASP به ترتیب، PSBT ایجاد شده را امضاء می‌کنند. حالا دو احتمال وجود دارد:

  1. دریافت vTXO شخص خود کاربر
  2. حفظ حضانت دارایی‌های اولیه خود

همانطور که گفته شد؛ کاربر تراکنش را امضاء می‌کند. این امضاء تنها برای بخش مشخصی از خروجی معتبر است. اگر تغییری در این بخش ایجاد شود؛ سرویس ASP، امضاء مجدد تمام افراد را نیاز دارد. در چنین ساختاری شبکه برای جلوگیری از بروز مشکلاتی مانند حملات DDOS، سرعت پایین پردازش و اینترنت ضعیف باید هماهنگی و یکپارچگی قابل توجهی داشته باشد. پروتکل لایه دوم Ark هنوز هم راه‌ حلی برای مدیریت درست شبکه و کاهش چالش‌های احتمالی ارائه نداده است.

هر کاربر در این ساختار ارز دیجیتال vTXO دریافت می‌کند. رمزارزهای vTXO درست مانند تراکنش‌های تایید نشده خارج از زنجیره قرار دارند. انتقال vTXO به درون زنجیره در هر بازه زمانی امکان‌پذیر است. اگر کاربر به هر دلیلی تصمیم گرفت از Ark خارج شود؛ می‌تواند این دارایی دیجیتال را باز خرید کند. در پروتکل لایه دوم Ark کنترل دارایی به صورت کامل بر عهده شخص کاربر است. بنابراین حتی اگر سرویس ASP با مشکل مواجه شود؛ کاربران توانایی مدیریت شرایط را دارند.

پروتکل Ark

پرداخت خودکار

حالا آلیس در حساب خود مقداری vTXO دارد و می‌تواند با استفاده از آن وجه مورد نظر را به حساب باب منتقل کند. پروتکل لایه دوم Ark با استفاده از دو مکانیزم زیر پرداخت خودکار در شبکه را امکان‌پذیر کرده است.

در این مکانیزم آلیس برای انجام تراکنش، آدرس باب را دریافت می‌کند. سرویس ASP و سایر مشارکت کنندگان در کوین میکسینگ قادر به شناسایی آدرس دارندگان vTXO نیستند. آلیس دارایی دیجیتال یا vTXO مورد نظر که قصد انتقال آن را دارد؛ انتخاب می‌کند. در ادامه به سرویس ASP اطلاع می‌دهد که آمادگی انجام تراکنش را دارد.

در ادامه سرویس ASP، Pool Transaction را می‌سازد. اما این بار تراکنش، پرداخت وجه در قالب vTXO را شامل می‌شود. وجه مورد نظر به آدرس عمومی کیف پول باب انتقال پیدا می‌کند. در مکانیزم Covenant (نوعی از قراردادهای هوشمند که برای ارتقا روی شبکه بیتکوین مطرح شده است)، ASP یک پرداخت تایید نشده به حساب باب ایجاد می‌کند. این تراکنش پرداختی در این مرحله هنوز به درون شبکه منتقل نشده است. توجه داشته باشید که اگر مکانیزم Covenant به‌کار گرفته نمی‌شد (البته این ارتقا هنوز به صورت کامل انجام نشده است)؛ تراکنش‌های شبکه Ark، نیازمند تعامل متقابل فرستنده و گیرنده بودند. در این سیستم تعامل گیرنده دارایی دیجیتال به حداقل میزان ممکن رسیده است.

پروتکل Ark

آلیس می‌تواند از طریق سرویس ASP، رابط (Connector) را مشاهده کند. رابط و vTXO اصلی از جمله داده‌‎های ورودی برای ثبت تراکنش پرداخت در شبکه هستند. آلیس بدون حضور رابط، فقط vTXO را به عنوان داده ورودی به ASP ارسال می‌کند. اما در شرایط کنونی ارائه رابط UTXO الزامی است.

در واقع تراکنش مورد نظر آلیس تنها بعد از اتمام Pool Tranaction دوم و انتقال دارایی به درون زنجیره، انجام می‌شود. طراحی هوشمندانه پروتکل لایه دوم Ark به صورت خیلی واضح نشان می‌دهد که باب دارنده اصلی دارایی دیجیتال منتقل شده است و هیچ یک از کاربران نمی‌توانند این موضوع را انکار کنند.

اگر تراکنش مورد تایید سرویس ASP نباشد؛ UTXO رابط وجود نداشت و ASP قادر به تایید vTXO آلیس نبود. دارایی دیجیتال مورد نظر تنها در صورت نهایی شدن انتقال به کیف پول باب از حساب آلیس کسر خواهد شد. این مکانیزم به اصطلاح ATLC نامیده می‌شود.

Ark

نهایی شدن تراکنش

حالا باب درست مانند آلیس قادر به حفظ، نگهداری و خرج کردن vTXO بر روی شبکه Ark است. او حتی می‌تواند صورت بروز اختلال در سرویس ASP از شبکه خارج شود یا دارایی دیجیتال خود را به UTXO درون زنجیره‌ای تبدیل کند. البته تمام مراحلی که مورد بررسی قرار دادیم در عرض چند ثانیه توسط سرویس ASP کنترل و مدیریت می‌شوند. بنابراین پروتکل لایه دوم Ark مقیاس‌پذیری قابل قبولی به کاربران خود ارائه می‌دهد.


بیشتر بخوانید: استخراج ارز دیجیتال


مشارکت پروتکل لایه دوم Ark و شبکه لایتنینگ

در حالت کلی هدف اصلی پروتکل لایه دوم Ark و شبکه لایتنینگ، افزایش مقیاس پذیری بیت کوین است. در این بخش تعامل و مشارکت موثر Ark و Lightning در شبکه بیت کوین را مورد بررسی قرار می‌دهیم.

ایجاد زیرساخت ارتباطی با بیت کوین

در شرایط کنونی پروتکل لایه دوم Ark، عملکرد کلی سرویس ASP، کاملا مستقل است. شبکه لایتنینگ به عنوان پل ارتباطی بین بیت کوین و ASP کاربرد دارد. این شبکه به صورت کاملا حرفه‌ای منابع مالی و کانال‌ها را مدیریت می‌کند. کاربران برای تغییر ASP، پیش از جابه‌جایی یک صورت حساب لایتنینگ پرداخت می‌کنند. شبکه لایتنینگ زیرساخت ارتباطی با بیت کوین، پروتکل‌ها و سرویس‌ها است. این تعامل موثر شبکه لایتنینگ و پروتکل لایه دوم Ark، بهبود عملکرد کلی سیستم را با خود به همراه دارد.

پروتکل لایه دوم بیت کوین

پرداخت صورت حساب لایتنینگ

شما می‌توانید از طریق Ark صورت حساب‌های لایتنینگ را پرداخت کنید. کاربر صورت حساب شبکه لایتنینگ مورد نظر خود را به سرویس ASP ارائه می‌دهد. بعد از انتخاب vTXO، کارمزد پرداخت می‌شود. هنگام نهایی شدن پرداخت توسط سرویس ASP، پیش نمایش تراکنش برای کاربر قابل مشاهده است.

مشکلات احتمالی پروتکل لایه دوم Ark

با وجود توسعه زیرساخت، ارتقاء عملکرد و مزیت‌هایی که پروتکل لایه دوم Ark برای شبکه بیت کوین به همراه دارد؛ همچنان نمی‌توان احتمال بروز مشکلات احتمالی را نادیده گرفت. برای بررسی اصلی‌ترین مشکلات احتمالی پروتکل Ark از دید کارشناسان در ادامه با ما همراه باشید.

الزامات نقدینگی

سرویس ASP برای عملکرد درست، نقدینگی قابل توجهی نیاز دارد. هر تراکنش در پروتکل Ark، نیازمند نقدینگی جداگانه است. در برخی موارد عموم کاربران نقدینگی کافی برای استفاده از پروتکل لایه دوم Ark را ندارند. اما سرمایه‌گذاران بزرگ فعال در این حوزه همواره می‌توانند از مزایای رقابتی و کاربردی این پروتکل لایه دوم بهره‌مند شوند.

جابه‌جایی ماهانه

اگر vTXO ایجاد شده بعد از دو هفته مورد استفاده قرار نگیرند؛ سرویس ASP برای آزادسازی نقدینگی، دارایی‌های دیجیتال vTXO را جابه‌جا می‌کند. شما برای جلوگیری از بروز این جابه‌جایی باید در طول ماه حداقل یک بار باید برای به‌روزرسانی و بازآفرینی vTXO وارد کیف پول شوید. در واقع بروز چنین اتفاقی ضعف ساختاری کیف پول را نشان می‌دهد؛ اما همچنان موجب انتقاد کارشناسان از عملکرد پروتکل Ark شده است.

کارمزد شبکه

در صورت افزایش قابل توجه کارمزد درون زنجیره‌ای، فعالیت و ثبت تراکنش با استفاده از پروتکل لایه دوم Ark، صرفه اقتصادی ندارد. بنابراین در برخی موارد کاربران با وجود داشتن vTXO در حساب کاربری خود، بعد از مشاهده میزان کارمزد از ثبت تراکنش درون زنجیره خودداری می‌کنند.

موانع و محدودیت های قانونی

سرویس ASP با توجه به کاربرد می‌تواند سیستم ارائه دهنده و تسهیل گر خدمات پرداخت شناخته شود. ارزش بسیار بالای تراکنش‌های بیت کوین ثبت شده در پروتکل Ark، شناسایی را بسیار آسان می‌کند. مراجع قانونی به راحتی می‌توانند با استفاده از این اطلاعات موانع و محدودیت‌هایی را برای کاربران در نظر بگیرند.

سخن پایانی

در این مقاله پروتکل لایه دوم بیت کوین با نام Ark که با ارتقاء خود حضانتی، مقیاس پذیری، کاهش محدودیت‌ها و کوین میکسینگ خودکار، چندین مشکل را برطرف کند. پروتکل Ark امکان ثبت خودکار تراکنش‌ها را در اختیار شما قرار می‌دهد. کاربران به محض مشاهده مشکل و سانسور تراکنش‌ها می‌توانند از پروتکل Ark خارج شوند.

در واقع Ark سایر زیرساخت‌های بیت کوین که تا به حال توسعه داده‌ شده‌اند را تکمیل می‌کند. پروتکل Ark قابلیت تعامل و اتصال به شبکه لایتنینگ را دارد. این پروتکل لایه دوم بیت کوین همواره در حال توسعه است. بسیاری از تحلیل‌گران معتقدند که Ark می‌تواند قدم بزرگی در مسیر ترویج و فراگیری بیت کوین در جوامع جهانی باشد.

لازم به ذکر است که پروتکل لایه دوم بیت کوین ( پروتکل ARK ) در حخال حاضر امکان اجرا و عملیاتی شدن را ندارد، زیرا اجرایی شدن آن نیازمند ارتقای برخی قابلیت های درون شبکه نظیر مکانیزم Covenant روی شبکه بیتکوین است. با این حال چنین طرح هایی برای تسهیل استفاده و ارتقای تجربه کاربری در شبکه بیتکوین بسیار حائز اهمیت هستند چرا که قدم هایی در مسیر پویایی و ارتقا شبکه بیتکوین و افزایش روز افزون این شبکه میباشد.

منبع: Bitguide Substack

UP