مانیفست سایفرپانک ها چیست ؟ بررسی جامع Cypherpunk Manifesto

۱۴۰۱/۰۳/۱۸ زمان مطالعه : نویسنده : Bahareh Saeedi

اگر از طرفداران بیت کوین و بلاک چین باشید؛ احتمالا نام سایفرپانک‌ها را شنیده‌اید. در حالت کلی فلسفه‌ای بزرگ و عمیق پشت خلقت هر چیز بزرگی مانند بیت کوین و ارزهای دیجیتال وجود دارد. ساتوشی ناکاماتو، خالق طلای دیجیتال عصر ما، بیت کوین را با استناد بر فلسفه و مانیفست سایفرپانک‌‌ها، خلق کرده است. سایفرپانک‌ها چه کسانی هستند و چه اهمیتی دارند؟ برای پاسخ به این سوال در ادامه با ویراماینر همراه باشید.

سایفرپانک ها چه کسانی هستند؟

اگر بخواهیم به طور خلاصه بیان کنیم، سایفرپانکها (Cypherpunk) گروهی از افراد ناشناس یا با نام‌های واقعی در فضای اینترنت و دیجیتال هستند که با استفاده از علم رمزنگاری فعالیت می‌کنند. آن‌ها با اتکا بر علوم رمزنگاری بر حفظ حریم خصوصی و امنیت کاربران فضای دیجیتال تمرکز دارند.

رمز نگاری چیست؟

رمزنگاری یا Cryptography، علم ایجاد راه‌های ارتباطی ایمن برای افراد است؛ به گونه‌ای که فقط فرستنده و گیرنده پیام بتوانند محتوای درون پیام را مشاهده کنند. این واژه از کلمه یونانی کریپتوس (Kryptos) به معنای «پنهان» گرفته شده است. این مفهوم ارتباط نزدیکی با رمزگذاری دارد. بدین صورت که یک متن معمولی را طبق یک قاعده بهم می‌ریزد، به اصطلاح رمزگذاری می‌کند و سپس با داشتن کلید رمز، می‌توان متن را به صورت خوانا دریافت کرد.

رمزنگاری و سایفرپانک

رمزگذاری کردن پیام‌ها بسیار در دوران باستان رواج داشته است. مصریان باستان تکنیک‌های مشابه را در هیروگلیف‌های پیچیده به کار می‌گرفتند. همچنین ژولیوس سزار در روم را به عنوان یکی از اولین کسانی که از رمزنگاری‌های مدرن استفاده کرد، می‌شناسند. رمزنگاری از تکنیک‌هایی مانند ریز نقاط یا ادغام برای مبهم کردن اطلاعات در تصاویر استفاده می‌کند.


بیشتر بخوانید: استخراج بیت کوین


تاریخچه سایفرپانک ها

فضای مجازی در اوایل دهه 90، بیشتر در حوزه‌های سرگرمی و هک فعال بود؛ اما سایفرپانک‌ها بر این باور بودند که تبدیل شدن اینترنت به مرکز جامعه فقط مسئله زمان است. زمانی که دولت‌ها اهمیت اینترنت را درک کردند، به سمت مشارکت، نظارت و سانسور آن روی آوردند.

مدت‌ها قبل از فیس بوک، فایروال بزرگ چین و افشاگری‌های اسنودن، سایفرپانک‌ها رژیمی از سانسور و نظارت آنلاین را پیش‌بینی کردند که اینترنت آزاد را تحت الشعاع قرار خواهد داد و به گفته سایفرپانک‌ها، تنها یک ابزار وجود داشت که می‌توانست آزادی اینترنت را تضمین کند: رمزنگاری.

با این حال اولین منشا حضور پررنگ آن‌ها به اواسط دهه 1970 برمی‌گردد. زمانی که دولت امریکا مقاله‌ای تحت عنوان استاندارد رمزگذاری داده‌ها (DES) منتشر کرد، افرادی مانند مارتین هلمن و ویتیلد دیفی در مورد رمزگذاری کلید عمومی (رمزنگاری نامتقارن) تحقیقات پیشگامانه‌ای را شروع کردند.

سایفرپانک

تا پیش از این، رمزنگاری به عنوان یک تکنولوژی بسیار مهم و خاص در زمینه‌های نظامی در نظر گرفته می‌شد. در سال 1992، سه دوست به نام های اریک هیوز، تیموتی می و جان گلیمور جلسه‌ای در این خصوص ترتیب دادند که در نهایت باعث شکل‌گیری رسمی جنبش سایفرپانک‌ها شد.

لیست ایمیل سایفرپانک ها

با آغاز دهه 90، چیزی که ما امروز به اسم اینترنت می‌شناسیم، یک شبکه عملیاتی با مقیاسی کوچک‌تر از امروز بود که به هزاران نفر اجازه می‌داد تا بدون حضور فیزیکی، اطلاعات خود را از هرجای دنیا که هستند به اشتراک بگذارند. در آن زمان لیست‌های ایمیلی‌ای وجود داشت که افراد با عضویت در آن‌ها می توانستند در خصوص موضوعات خاص و مشترکی با یکدیگر مباحثه کنند.

یکی از لیست‌های ایمیلی سال 1992، لیست سایفرپانک‌ها بود که در آن افرادی مانند آدام بک، جود میلون، دیوید چاوم، اریک هیوز، تیموتی سی می، جان گیلمور، فن لابالمه، لنس کوترل، نیک سابو و ریچارد استالمن عضو بودند. از سال 1992 تا به امروز، گروه سایفرپانک‌ها مبدا و مرکز بسیاری از پروژه‌های رمزنگاری جهان بوده است.

علاوه بر تمام این‌ها، سافرپانک‌ها محل تولد کریپتو-آنارشیسم یا مانیفست حریم خصوصی سایفرپانک‌ها بوده است. اگر بخواهیم به طور خلاصه بگوییم و از پیشرفت‌های تکنولوژی موثر بر آن صحبت نکنیم، این مانیفست ما را به سمت ایجاد فناوری بلاک چین و رمز ارزها سوق داد.

اهداف و دستاورد جنبش سایفرپانک ها

همانطور که پیش‌تر اشاره کردیم، سایفر پانک‌ها به دنبال این هستند که تمام تلاش خود را برای ایجاد ابزارهای حفظ حریم خصوصی انجام می‌دهند تا دیگر برای دریافت حقوق اولیه خود مجبور به مبارزه نباشیم. اما این ابزارها چه بوده‌اند؟ و مهم‌تر از آن، چه تأثیری بر زندگی و حریم خصوصی ما داشته‌اند؟ برخی از این پیشرفت‌ها عبارتند از:

  • اینترنت
  • رمزگذاری SSL برای سرورهای وب
  • دسترسی امن از راه دور
  • سازمان های دفاع از حقوق در حوزه اینترنت
  • پیشرفت در رمزنگاری و فناوری کامپیوتر

ظهور رمزارزها یا ارز دیجیتال

با تمام چیزهایی که تا این جا از گروه سایفرپانک‌ها گفتیم، نباید برای شما تعجب‌آور باشد اگر بگوییم بسیاری از ایده‌هایی که در این گروه مطرح شد، منجر به پیدایش رمز ارزها یا ارز دیجیتال شده است. در نهایت در سال 2008، ساتوشی ناکاماتو کاغذ سفید بیت کوین یا White paper آن را با استناد بر ایده‌های HashCash و b-money  که آدام بک مطرح کرده بود، منتشر کرد.

او با تاکید بر حفظ حریم خصوصی نشان می‌دهد که خلق بیت کوین و شبکه بلاک چین بر ایده‌های جنبش سایفرپانک‌ها متعهد است.

«در مدل بانکداری سنتی با محدود کردن دسترسی به اطلاعات برای افراد درگیر و شخص ثالث مورد اعتماد مانند بانک، سعی می‌کند سطحی از حریم خصوصی را برای جامعه فراهم کند. اما با نگاهی دقیق‌تر متوجه می‌شویم لزوم اعلام عمومی تراکنش‌ها، ناقضی برای حریم خصوصی است. اما می‌توانیم حریم خصوصی را با نگه نداشتن اطلاعات در یک مکان سوم، حفظ کنیم. به گونه‌ای که می‌توانیم ببینیم چه مبلغی چگونه جابه‌جا شده است؛ بدون آن که بدانیم طرف‌های درگیر تراکنش چه کسانی بوده‌اند مانند تراکنش‌هایی که در بورس اتفاق می‌افتد.»

چیزی که خواندیم بخشی از وایت پیپر بیت کوین در خصوص لزوم حفظ حریم خصوصی است.


بیشتر بخوانید: مزایای استخراج بیت کوین


مانیفست سایفرپانک ها

پیشنهاد می‌کنیم Manifesto A Cypherpunk را مطالعه کنید. این مانیفست به همان اندازه که مهم و مربوط به سال 1992 بود به امروز هم ارتباط دارد. خواندن این متن کوتاه تنها چند دقیقه از شما وقت می‌گیرد؛ اما دیدن این میزان از آینده نگری، در حالی که بیشتر مردم هنوز به رایانه فکر نمی‌کردند، شگفت‌آور است.

 

همچنین سایفرپانک‌ها می‌دانستند که رمزگذاری به تنهایی برای آزادسازی فضای مجازی کافی نیست. در بررسی مانیفست سایفرپانک‌ها متوجه می‌شویم که برای دستیابی به آزادی واقعی و کامل، یک اقتصاد کاملا مستقل نیاز داریم. بنابراین یک شکل دیجیتالی بومی پول، مانند بیت کوین و دیگر رمز ارزها نیاز داریم.

تکنولوژی تا قبل از قرن بیستم نمی‌توانست امکان حفظ حریم خصوصی را به صورت قوی و منسجم فراهم کند. سایفرپانک‌ها به حقوق بشر برای حفظ حریم خصوصی باور دارند و تلاش می‌کنند هر کسی که می‌خواهد حریم خصوصی داشته باشد، بتواند از آن بهره ببرد. آن‌ها بلاک چین و ارزهای دیجیتال را به عنوان راهی مناسب برای قدم برداشتن در مسیر بازپسگیری حریم خصوصی خود می‌دانند.

سخن پایانی

ویراماینر به آینده روشن تکنولوزی بلاک چین و ارز دیجیتال امیدوار است. به نظر شما سایفرپانک‌ها چه تغییرات دیگری را در جوامع جهانی ایجاد می‌کنند؟ نظرات خودتان درباره سایفرپانک‌ها و آینده بازار ارزهای دیجیتال را با کاربران ویراماینر به اشتراک بگذارید.

اشتراک در
اطلاع از
guest
6 نظرات
قدیمی ترین
جدیدترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
شایان عابدی
شایان عابدی
1 سال پیش

آیا افرادی که در این گروه فعالیت میکردن همگی ناشناس هستن؟ بنیان گذار سایفرپانک ها کی بود؟

مرجان
مرجان
1 سال پیش

سلام وقت بخیر
سایفرپانک ها دخالتی در شبکه بیت کوین دارند؟ هنوز هم فعالیت می کنند؟

صادق
صادق
1 سال پیش

ممنون از مطلب خوبتون. سوالی که داشتم اینه که آیا سایفرپانک ها فقط در حوزه رمز نگاری فعالیت می کنند؟

مقالات مرتبط

بالا